tiistai 9. kesäkuuta 2020

Mitä tänään syötäisiin

Kun ruokatoimitukset on kerran viikossa, niin välillä jotkin syötävät käy vähiin. Lisäksi kotiin tuotuna ei valikoima ole yhtä kattava kuin myymälässä. Niinpä välillä tulee mielitekoja, joihin ei auta muu kuin keksiä itse tehden herkkuja. Nyt on ollut muutaman päivän maito ja hedelmät loppu ja ainainen ruisleipä alkoi tökkiä. Niinpä katsoin netistä veteen tehdyn sämpylän ohjeen ja tein pienen taikinan. Puoli annosta tein, mutta voita lipsahti koko annoksen verran ja taikinasta tuli löysää. Runsaalla jauhotuksella sain jonkinmoiset sämpylät pellille, missä ne kohosivat ihan hyvin ja makukin on niin hyvä, että tällä reseptillä teen toisenkin kerran.

Jääkaappi on melkoisen tyhjä. Näyttää vesikin olevan vähissä. Toki pakastimessa on jauhelihaa ja makaronilaatikkoa. Nakkejakin taitaa olla, maaliskuussa ostettuja. Pakastimen vihannes/juuresosastossa on kyllä sitten pussi poikineen, joten kasvisruokaa riittää.
Tänään kyllä pitäisi tulla ruokaostokset, mutta toimitusaika on melko väljä, klo 8-20, joten kotona sisällä menee ehkä koko päivä.



Voisämpylät

(12 sämpylää)
4 dl vettä
1 pss (7 g) kuivahiivaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
25 g pehmeää voita
n. 9 dl vehnäjauhoja
1. Liuota hiiva ja sokeri kädenlämpöiseen veteen ja anna seoksen seistä huoneenlämmössä kunnes se kuohahtaa. Se vie noin 10 minuuttia.
2. Lisää suola. Sekoita joukkoon 8 dl jauhoista. Vaivaa muutama minuutti.
3. Lisää voi ja tarpeen mukaan vähitellen jauhoja jatkaen samalla vaivausta rauhalliseen tahtiin. Lopeta, kun taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista.
4. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota huoneenlämmössä puolisen tuntia.
5. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja muotoile siitä 12 sämpylää. Nosta leivät voideltuun n. 22 x 30 cm vuokaan. Peitä ne liinalla ja kohota huoneenlämmössä.
6. Voitele sämpylät sulatetulla voilla. Sumuta uuniin vettä sumutinpullolla. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.


2 kommenttia:

  1. Vaikka kaupassa itse käynkin niin mun jääkaappi on ihan yhtä tyhjä kuin sulla. Mitä tänään söisi? on ikuinen kysymys, johonka harvoin on itsestään selvää vastausta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen joskus ihmetellyt muiden täysiä jääkaappeja. Miten ihmeessä ehtivät syödä kaiken ennen kuin päiväykset menee umpeen.

      Poista