torstai 30. tammikuuta 2020

Superperuna

Uudesta superperunasta on lehdissä ollut kirjoituksia. Kun kaupassa näin Frex-perunaa, niin otinpa pari kappaletta kokeiltavaksi. Testasin sitten yhden Frexin ja yhden tavallisen yleisperunan. Keitin molemmat ilman suolaa ja maistelin ensin sellaisenaan ja sitten voinokareen kanssa. Molemmat olivat ihan hyviä, Frex hiukan  napakampi kun tavallinen taas oli himpun pehmeämmän oloinen, mikä teki vähän vetisen vaikutelman. Hintaero on kohtuu suuri ja muusiin tai keittoihin käy hyvin edullisempikin, ainakin arkiruokana. Vieraille sitten voi ostaa kalliimpaakin. Ostetaanhan sitä uusiaperunoitakin, vaikka ovat hintavia.

Tuo nimitys Frex ei tarkoita mitään perunalajiketta, vaan kasvatustapaa. Lajikkeita voi olla erilaisia. Odottelenkin mielenkiinnolla, mitä kaikkia lajikkeita tulee kauppoihin myöhemmin.

Kilpailijana Frexillä lienee puikulaperuna, mitä nyt ei minulla ollut vertailussa. Puikula on ollut minun suosikki lapsuudesta lähtien. Äitini kasvatti sitä tarkasti vaalien, kun oli saanut Kalajoelta muutaman mukulan.

Alakuvassa vasemmalla Frex, oikealla yleisperuna




11 kommenttia:

  1. Mä oon odottanut Frexejä mutta vielä ei ole kohdalle osunut. Niitä kyllä kehuttu niin paljon, että pakko on maistaa. Sä et nyt niin kummosesti kehunut, 'peruna ku peruna vaan puikula voiton vie', niinköstä? Noh, hinta tekee kyllä paljon, ainakaan mun kukkarolla ei luksuspottua osteta, kokeeksi vain;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noi Frexit ostin Kampin K-kaupasta. Eilen ostin Jätkäsaaren K-kaupasta muutaman perunan lisää. Tulepa maistamaan.

      Poista
    2. Nyt oon maistanut, täkäläisesssä K-marketissa oli. Ostin, keitin ja söin kolme. Ihan hyvän makuinen oli, ohut kuori lähti itsessään. Nämä olivat lajikkeelta Jazzy, joka on muutenkin ollut maukas lajike.
      Se vaan harmitti, että iso laatikollinen oli avoinna siinä valonpaisteessa ja moni peruna olikin jo vihertynyt, piti tarkasti katsoa minkä potun valitsin. Summa summarum: hyvää oli, parempaa kuin ihan normi pottu joka vetityy aika helposti. En kyllä ihan sellaistat menneen ajan nami-nami makua huomannut. Jatkoon, mutta ei joka kerta.

      Poista
    3. Tuo valo onkin harmillinen kun peruna vihertyy nopsaan kotonakin loisteputkivalossa ja parissa päivässä alkaa itujakin tulla.
      Juu, ei kallista perunaa joka kerta. Halvempi kelpaa arkimuusiin ja perunalaatikkoon. Hyvä kumminkin, että perunaa kehitellään muutenkin kun jalostamalla suuria ja vetisiä.

      Poista
  2. Mielenkiinnolla olen seurannut frex-perunan tietä kaupasta lautasen kautta masuun, itseltä jäivät kauppaan tuon vihertyneisyyden takia. Pernan kulutus on niin pientä meillä että sen toivoisi olevan maistuvaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika herkästi nuo perunat itääkin. Vaikka pidän pimeässä kaapissa, niin parin päivän kuluttua on jo idut näkyvissä.

      Poista
  3. Olen ostanut K- kaupasta frex jatzzy perunaa, kalliita ovat mutta maukkaita. Kokeilin myös Lidlin jatzzy perunaa. Mielestäni ovat eri maailmasta. Maku hyvä mutta vetistyy jäähdyttyään uloin kerros lähes hyytelöä. On tosin puolta halvempaa frex jatzzyy:n verraten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Isompia määriä ei kalliita perunoita raaskisikaan ostaa, mutta tuollaiset 4 perunaa viikossa vielä menettelee.

      Poista
  4. Minäkin ostin tukka putkella kilon noita ihme perunoita, ja olivat kyllä aivan mauttomia. Tuntui että suussa on jotain tavaraa, mutta ei maistunut miltään. Puikula ja tavallinen peruna sentään maistuvat joltain, tuo satsi ei ainakaan miltään.

    VastaaPoista
  5. Näin Lidlin myyvän Tuorekartanon Jazzy perunaa. Oli eri kokoisia muutamissa pusseissa, joten valitsin pari pussia pienehköjä ja tasakokoisia. Kyllä täytyy sanoa että on yksi parhaita lajikkeita joita olen maistanut. Tein perunasalaatin sekä lohkoperunoita(olivat just sen kokoisia että pitkittäin puoliksi). Viel niitä saa kohtuu hintaan 1kg 0,89€

    VastaaPoista