tiistai 14. kesäkuuta 2016

Kivoja vieraita

Aamulla klo 9 jälkeen pyörähtivät SeijaP ja KristiinaS aamupäiväkahveille ja vähän syötiinkin.
Oli aika jännä laittaa tarjottavat gluteenittomia ja maidottomia, mutta vihanneksia ja hedelmiä vaan niin sillähän siitä selviää. Jauhelihakastikkeen suurustin ruskealla Maizena-suurusteella. Ihan kelvollista siitä tuli, vaikka vähän epäilin.  Leivänmurut ja jauhopölyt olin siivonnut pois mahdollisimman huolellisesti enkä aamulla avannut leipäpussiakaan, vaan söin viiliä vadelmahillon kanssa.

Kahvittelun jälkeen tehtiin hiukan käsitöitä ja sitten Seijan pitikin jo kiirehtiä  asioilleen. Kristiina jäi vielä hetkeksi ja lähti sitten omaan tapaamiseensa.

Kiva kun kävitte. Kiitos Seija kauniista Kastehelmi kynttilälyhdystä.

 
 

9 kommenttia:

 1. Maizena toimii hyvin tuossa suurustamisessa. Siis mitä, onko Seijalla maidotonkin ruokavalio? Mä kyllä käytin piiraassa ruokakermaa... Toi gluteiiniton ei riitä, koska Seijalla ei ole keliakia vaan vilja-allergia, se on hiukan eri asia. Monissa gluteiinittomissa tuotteissa on kuitenkin esim. vehnätärkkelystä. Mä opin tän kantapään kautta, kun olin käsittänyt väärin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmuuden vuosi en laittanut mihinkään maitoperäistä kun en ollut varma. Ja muutenkin kaikki eri kippoihin, että voi valita mitä ottaa.
   Gluteiiniton ruoka on minulle etäisesti tuttua vain nimeltä ja siksi en laittanut mitään viljaa.
   Pitäisi joskus vähän paremmin perehtyä noihin allergioihin ja niiden vaatimuksiin. Nyt vain satunnaisesti kuulee niistä ja enimmäkseen ongelmien kautta.

   Poista
  2. No mullakaan ei itsellä ole mitään ruoka-allergioita, mutta monella tuttavapiirissä on keliakiaa tai maitoallergiaa tms. Laktoosi-intoleranssi on ihan eri asia kuin maitoallergia, maitoallergikko on allerginen maitoproteiinille eikä silloin auta jos tuote on vähälaktoosinen tai vaikka laktoositon, maitoproteiinia se sisältää silti. Tätä joutuu joskus kaupan tädeillekin selittämään kun eivät ymmärrä eroa ;) Gluteiiniton ei tarkoita viljatonta, esim. gluteiinittomissa jauhoissa voi olla vehnäproteiinia ja jos on vehnälle allerginen kuten nyt Seija, niin sellaisia jauhoja ei voi käyttää. Mäkin käytin gluteenitonta jauhoa Kesän avaus -tapahtumassa ja se sisälsikin vehnäproteiinia! Onneksi Seija säilyi hengissä :) No nyt oon paneutunut asiaan taas hieman paremmin ja Katjun luokse teinkin Semperin jauhoista joissa ei tuota "kiellettyä ainetta" ole. Oppia ikä kaikki :D

   Poista
  3. Minä katselin kans kaupassa jotain gluteenitonta, mutta jätin kuitenkin ostamatta kun tuoteselosteessa luki vehnäproteiini. Hyvä, että en ostanut.

   Poista
  4. Seijan kanssa vielä asiasta viestittelin, niin ei tosiaan ole maitoproteiinille allerginen eli olin ymmärtänyt sen asian ihan oikein :) Ruokakermaa tms. voi siis hyvin käyttää. Tuoteselosteita saa tosiaan syynätä ja hyvä ettet ostanut koska tuo vehnäproteiini olis ollut just "kiellettyjen listalla". No onneks asiat selviää kysymällä ja ei tule tehtyä samaa virhettä toistamiseen. Mä vaan olin itse käsittänyt väärin, että Seijalla on keliakia, mutta asiahan ei ollut niin, vaan tosiaan tuo vilja-allergia vehnälle, ohralle ja rukiille sekä vielä kalalle, mutta sehän ei liity viljoihin. Eli esim. maissi-, riisi- ja perunajauhoja voi hyvin käyttää. Sä olit hoitanut homman mallikkaasti :)

   Poista
  5. Parempi virsta väärään kuin vaaksa vaaraan, sanottiin ennen. Yritin olla riskeeraamatta, kun ekaa kertaa Seijalle tarjosin syötävää.
   Hyvä, että näitä asioita tulee tietoon.

   Poista
  6. Vanhat sanonnat on ihan parhaita :)

   Poista
 2. Vaikeita nämä ruoka-asiat on.
  Kiitos kestityksestä, haastattelu meni hyvin ja pankkitätikin oli suosiollinen, taas on mitä polttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä Kristiina. Et kai vaan vielä käynyt lankaostoksilla? :)

   Poista