keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Huituvelliä ilman huitua

Rupesi yks kaks tekemään mieli huituvelliä kun luin härmäläisten keskusteluja ja siellä puhuttiin harikkovellistä, joka on melkein kuin huituvelliä.

Huitua minulla ei ollut, mutta härmäläisten mukaan voi käyttää hätätilassa myös rahkaa tai kermaviiliä ja kermaviiliähän minulla oli vajaa purkki.

Niinpä laitoin 4 dl vettä, ruokalusikallisen riisiä ja kourallisen rusinoita kiehumaan. Jonku ajan päästä lisäsin kermaviiliin lusikallisen vehnäjauhoja ja sekoittelin sörsselin kattilaan. Hiukka suolaa ja fariinisokeria vielä ja pieni hauduttelu niin örps...ryyst...maiskis.  No, ei se ihan ollut sellaista kuin oikea ja aito huituvelli on, mutta jotain samaa makua kuitenkin. Ehkä olisi voinut olla vettä hiukan enemmän. Oli nimittäin aika vahvan makuista.

Niin, ja se huitu on kirnupiimää eli sitä litkua, mikä jää jäljelle kun voita kirnutaan.

5 kommenttia:

  1. Minä olen syönyt huituvelliä, jossa on käytetty ihan tavallista piimää ja hyvää oli. En vain itse ole uskaltanut ruveta tekemään kun en ole ollut varma noista ainesosien suhteista. Nyt tekiskin mieli huituvelliä, nam!

    t: merja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksi ohje:

      Riisiä ja rusinoita on molempia 1,5 dl ja vettä jotain 4dl ja keitetään niin että kaikki vesi imeytyy ja sitte suurustetaan 1 litralla piimää, johon on sekoitettu 2 rkl vehnäjauhoja. Sitten keitetään 5 min. Lopuksi maustetaan 1/2 tl :lla suolaa ja siirappia niin paljon, että tulee "sopivan" ruskeaa ja vielä vähän sokeria, että tulee "sopivan" makeaa. Leipäjuustokuutioita lopuks niin paljon kun tykkää

      Toinen ohje:
      1 l vettä
      2 rkl riisiä
      2 rkl rusinoita
      1 tl suolaa
      ( ”klimppejä”)
      fariinisokeria
      leipäjuustoa vähintään 150 g

      Kiehuvaan veteen lisätään riisit, rusinat ja suola ja keitetään n. 20 min.
      Mikäli haluat velliin klimppejä, tee löysähkö 1 dl:n taikina vehnäjauhoista ja maidosta. Voit lisätä siihen vähän suolaa ja sokeria sekä rusinoita. Ota kiehuvaan veteen kastetulla pikkulusikalla puolen lusikan kokoisia klimppejä taikinasta ja pudottele ne kiehumaan riisien ja rusinoiden joukkoon niin, että lusikka joka kerta menee veteen. Silloin taikina irtoaa lusikasta. Klimpit kypsyessään nousevat pintaan.
      Suurusta velli: Sekoita 2 dl piimää ja 2 rkl vehnäjauhoja keskenään. Ota kattila liedeltä ja kaada suurus sinne ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Anna vähän kiehahtaa.
      Mausta: Lisää valmiiseen velliin fariinisokeria tai siirappia oman maun mukaan ja leipäjuusto kuutioituna. Sekoita ja tarkista vielä maku. Velli on makeaa.

      Poista
    2. Se velli mitä minä olen syönyt ei käsittääkseni ole sisältänyt leipäjuustoa ja ohje on poikennut varmaan jonkin verran noista edelläolevista muutenkin, mutta eikös jokaisella kokilla ole omat ohjeensa. Mä olen nimittäin Ylivieskalaisen entisen pitokokin (miespuolinen) tekemää huituvelliä syönyt.

      T: merja

      Poista
    3. Ei minunkaan kotona laitettu huituvelliin leipäjuustoa, mutta äiti laittoi joskus mykyjä ja niistä en tykännyt.

      Leipäjuustoa syötiin meillä kahvin kanssa.. Laitettiin paloja kahvikuppiin ja kuumaa kahvia päälle.

      Poista
  2. Savolaisesta huituvelli kuulostaa kauhealta..😁

    VastaaPoista