Tein pitkästä aikaa kokeeksi englantilaisen hedelmäkakun. Varsinaisen ohjeen mukaan kakku on ainakin kaksi-kolme kertaa suurempi, mutta nyt kokeilen ensin pienemmällä määrällä. Eikäpä minulla niin kovin suurta vuokaakaan taida olla. Kakkua paistetaan useampi tunti, minä paistoin 3,5 tuntia. Vielä pitää käydä "pitkäripaisessa" ostamassa kostuketta. Kakkua kostutellaan kerran viikossa jouluun asti, jos malttaa olla syömättä. Tämä kakku olisi pitänyt tehdä jo kuukautta aikaisemmin, että olisi kunnolla ehtinyt maustua jouluun mennessä.
Kun en ollut varma, miten paljon kakku kohoaa uunissa, niin laitoin osan taikinaa pieneen alumiinivuokaan. Siitä saa maistiaispaloja sitten, niin ei tarvitse koko kakkua leikellä.
Ekassa kuvassa näkyy, miten paljon hedelmiä on suhteessa sokeriin ja jauhoihin. Rasvaakin tuli vain 100 grammaa.
Edit: Tein toisenkin kakun, vähän isomman.
Suurempi kakku ja taikina. 4 munaa ja vajaa kilo kuivattuja hedelmiä.
Kannattaa maustaa pitkään ja hartaasti, niin saa sitten kunnolla nautiskella jouluna :).
VastaaPoistaAivan. :)
PoistaOnpas houkutteleva kakku. Tuollaisessa muodossa minäkin nautin väkevistä silloin tällöin - leivonnaisten kostukkeena tai valmistusaineena. Ja hedelmäkakku on parhaimmillaan, kun taikinaa on vain hedelmien "sidosaineeksi".
VastaaPoistaTaitaa olla Jätkäsaaressa yhtä lumetonta kuin Etelä-Savossa? Tällä menolla tulee lyhyt talvi.
Tässä on taikinaa todella vain siteeksi. Kostukkeena voi käyttää myös appelsiinimehua, minä laitoin portviiniä, mutta se on aika kuivaa. Pitänee ostaa sherryä.
PoistaHarmaata ja hämärää täällä on ja lämpötila plussan puolella. Mukava kun e ole liukasta.
Englantilainen joulukakku, Christmas cake
VastaaPoista200 g voita tai margariinia
runsas 2 dl sokeria
6 munaa
3 dl vehnäjauhoja
yhteensä 1 tl kanelia, neilikkaa ja inkivääriä
0,5 tl leivinjauhetta
450 g korintteja
225 g rusinoita
100 g sokeroituja kirsikoita
50 g sukaatteja
100 g mantelirouhetta
(maitoa)
Kostutukseen:
4-5 rkl konjakkia, (sherryä tai mietoa hedelmämehua)
1.Vaahdota rasva ja sokeri. Sekoita kananmunat yksitellen vaahtoon ja lisää hieman jauhoja aina välillä. 2.Lisää mausteet ja leivinjauhe loppujauhoihin.
3.Silppua hedelmät.
4.Sekoita hedelmät ja jauhosekoitus taikinaan.
5.Lisää joukkoon hieman haaleaa maitoa, mikäli taikina tuntuu kovalta.
6.Kaada taikina kaksinkertaisella leivinpaperilla vuorattuun tasapohjaiseen vuokaan siten, että se jää keskeltä hieman matalammaksi. Paista 170-asteisessa uunissa puolisen tuntia ja vähennä lämpö 150 asteeseen. Kypsennä kakkua vielä 3-3,5 tuntia. Voit peittää kakun pinnan kypsennyksen puolessa välissä paperilla. 7.Anna kakun jäähtyä hieman. Kumoa, pistele pintaan reikiä sukkapuikolla ja kostuta konjakilla. Kääri folioon ja pidä kylmässä 2-3 kuukautta tai vähintään kuusi viikkoa.