perjantai 22. marraskuuta 2019

Englantilainen hedelmäkakku

Tein pitkästä aikaa kokeeksi englantilaisen hedelmäkakun. Varsinaisen ohjeen mukaan kakku on ainakin kaksi-kolme  kertaa suurempi, mutta nyt kokeilen ensin pienemmällä määrällä. Eikäpä minulla niin kovin suurta vuokaakaan taida olla. Kakkua paistetaan useampi tunti, minä paistoin 3,5 tuntia. Vielä pitää käydä "pitkäripaisessa" ostamassa kostuketta. Kakkua kostutellaan kerran viikossa jouluun asti, jos malttaa olla syömättä.  Tämä kakku olisi pitänyt tehdä jo kuukautta aikaisemmin, että olisi kunnolla ehtinyt maustua jouluun mennessä.
Kun en ollut varma, miten paljon kakku kohoaa uunissa, niin laitoin osan taikinaa pieneen alumiinivuokaan. Siitä saa maistiaispaloja sitten, niin ei tarvitse koko kakkua leikellä.
Ekassa kuvassa näkyy, miten paljon hedelmiä on suhteessa sokeriin ja jauhoihin. Rasvaakin tuli vain 100 grammaa.

Edit: Tein toisenkin kakun, vähän isomman. 



Suurempi kakku ja taikina. 4 munaa ja vajaa kilo kuivattuja hedelmiä. 





5 kommenttia:

  1. Kannattaa maustaa pitkään ja hartaasti, niin saa sitten kunnolla nautiskella jouluna :).

    VastaaPoista
  2. Onpas houkutteleva kakku. Tuollaisessa muodossa minäkin nautin väkevistä silloin tällöin - leivonnaisten kostukkeena tai valmistusaineena. Ja hedelmäkakku on parhaimmillaan, kun taikinaa on vain hedelmien "sidosaineeksi".
    Taitaa olla Jätkäsaaressa yhtä lumetonta kuin Etelä-Savossa? Tällä menolla tulee lyhyt talvi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä on taikinaa todella vain siteeksi. Kostukkeena voi käyttää myös appelsiinimehua, minä laitoin portviiniä, mutta se on aika kuivaa. Pitänee ostaa sherryä.
      Harmaata ja hämärää täällä on ja lämpötila plussan puolella. Mukava kun e ole liukasta.

      Poista
  3. Englantilainen joulukakku, Christmas cake



    200 g voita tai margariinia
    runsas 2 dl sokeria
    6 munaa
    3 dl vehnäjauhoja
    yhteensä 1 tl kanelia, neilikkaa ja inkivääriä
    0,5 tl leivinjauhetta
    450 g korintteja
    225 g rusinoita
    100 g sokeroituja kirsikoita
    50 g sukaatteja
    100 g mantelirouhetta
    (maitoa)
    Kostutukseen:
    4-5 rkl konjakkia, (sherryä tai mietoa hedelmämehua)
    1.Vaahdota rasva ja sokeri. Sekoita kananmunat yksitellen vaahtoon ja lisää hieman jauhoja aina välillä. 2.Lisää mausteet ja leivinjauhe loppujauhoihin.
    3.Silppua hedelmät.
    4.Sekoita hedelmät ja jauhosekoitus taikinaan.
    5.Lisää joukkoon hieman haaleaa maitoa, mikäli taikina tuntuu kovalta.
    6.Kaada taikina kaksinkertaisella leivinpaperilla vuorattuun tasapohjaiseen vuokaan siten, että se jää keskeltä hieman matalammaksi. Paista 170-asteisessa uunissa puolisen tuntia ja vähennä lämpö 150 asteeseen. Kypsennä kakkua vielä 3-3,5 tuntia. Voit peittää kakun pinnan kypsennyksen puolessa välissä paperilla. 7.Anna kakun jäähtyä hieman. Kumoa, pistele pintaan reikiä sukkapuikolla ja kostuta konjakilla. Kääri folioon ja pidä kylmässä 2-3 kuukautta tai vähintään kuusi viikkoa.

    VastaaPoista