perjantai 22. tammikuuta 2016

Pitihän sitä kokeilla

Minua on pitkään kiusannut se kun sanotaan, että karjalanpiirakat on työläitä tehdä. Olen ollut muutaman kerran rypyttämässä piirakoita myyjäisiin. Satojen piirakoiden rypytys antoi mukavasti harjoitusta. Taikinan oli aina tehnyt "piirakkamestari" ja taikina olikin todella hyvää kaulita ja käsitellä.

Aamulla sitten etsin ja vertailin netin ohjeita. Tulin siihen tulokseen, että esiäidit ei ole juurikaan mitanneet tai punninneet aineita. Niinpä kiehautin riisipuuroa : kauhallinen riisiä pieneen vesimäärään kypsymään, sitten voita ja maitoa ja haudutusta kunnes puuro sakenee. Lisäsin välillä maitoa lisää ja lopuksi hieman suolaa ja voita.Kuoritaikinan tein niin, että kaadoin kippoon desin verran vettä, desin vehnäjauhoja, toista desiä ruisjauhoja, ripaus suolaa, pikkuloraus öljyä. Tosin esiäidit ei tainneet vehnäjauhoja käyttää eikä ehkä öljyäkään. Pistin taikinan päälle kelmun ja kippo hetkeksi jääkaappiin.Kun puuro oli hiukan jäähtynyt, laitoin leivonta-alustan päälle reilusti ruisjauhoja ja sitten aloitin kaulimisen.  Taikinasta ensin pötkylä ja siitä pikkupaloja. Kaulin palaset ja laitoin puuroa keskelle ja sitten rypytin. Aluksi laitoin puuroa aika reilusti kun tykkään sellaisista piirakoista, joissa on täytettä kunnolla. Piirakoista tuli aika korkeita. Loppuihin laitoin hiukan vähemmän puuroa, ehkä toista ruokalusikallista kuitenkin.

 

 
 


Uunin olin laittanut maksimiin eli 275 asteeseen. Kuuma uuni kärvisti leivinpaperia niin, että jouduin ottamaan sen pois ja paistoin paljaalla pellillä. No, eipä piirakat peltiä sotke kun on kuiva ruistaikina.
Jostain ohjeesta luin, että paistoaika on 12 minuuttia. Minä paistoin varmuuden vuoksia 13 -14 minuuttia.

 
Paistamisen jälkeen kastelin piirakat voi-maito-seoksessa ja jätin liinan alle pehmenemään.
Nyt ne on siellä olleet hetken aikaa ja menenpä maistamaan. Hetkonen...
Hm... aika kova on kuori vielä, mutta maku on rukiinen ja muuten hyvä.

 
En kokenut hommaa kovin työlääksi. Voisin tehdä toisenkin kerran.

8 kommenttia:

 1. Teitkö vaan kymmenen? Siis ettei sinne nyt kannata lähteä piirakoita ahmimaan;)
  Ei ole työlästä ku omiks tarpeiks tekee, pitopöydän 200 on sitt ihan eri asia. Mä oon monta kertaa tehny ja aina on hyviä olleet ja nopsaan hävinneet. Pitäisköhä tehdä Karkauspäiväksi;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kymmenen tein ja vielä on neljä jäljellä. Pidä kiirettä, jos aiot saada maistiaisia. :)

   Tuntuu tuo kuori pehmenevä hiljalleen.

   Poista
 2. Oi, miten hyviltä näyttävät!
  Kiitos ohjeesta :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerropas sitten, jos itse kokeilet tehdä.

   Poista
 3. Kiva kun koit homman helpoksi, minua ei saisi 10 piirakan tekijäksi, ainakin 50 pitäisi tehdä. Hyviä ovat varmaan olleet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 50 piirakan tekemiseen pitäisi ottaa ruokapöytä käyttöön. Mulla oli vain pieni leivinalusta hellan vieressä. Joku kerta kokeilen kyllä isompaa satsia. Oli sen verran kiva kokemus.

   Poista
 4. Voi nam ,Karjalan piirakoita. En ole koskaan niitä itse tehnyt. Joskus pitäis kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla. Ainakin minä sain mielestäni ihan syötäviä. Ainoa ongelma oli, että nykyuuneja ei saa tarpeeksi kuumaksi. Pitäisi olla 300 astetta, mutta saa vain 275 astetta. Ja leivinpaperi käryää jo ennen sitä.

   Poista