keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Hammasta purren

Tai oikeastaan puremista vältellen. Eilen tuli hammas araksi enkä voinut syödä herkullista aprikoosileipääkään, jota olin ostanut.
Tänään heti aamulla soitin hammashoidon ajanvaraukseen. "Jos haluatte.. painakaa numero..." jne  Painoin muistaakseni kakkosta, joka on kiireettömän ajanvarauksen valintanumero. Olisin voinut painaa myös kolmosta, joka on tapaturma- ja särkytapausten numero. Mutta kun mun hammasta vaan jomotteli eikä särkenyt. Ajattelin kyllä, että mahtaakohan takaisinsoittoa tulla tänä päivänä ollenkaan. Suunnilleen tunnin kuluttua tuli soitto ja kun kerroin, mikä hammastani vaivasi, niin sain peruutusajan kahden tunnin päähän Haagan terveysasemalle. Siellä ystävälliset hoitaja ja lääkäri katsoivat, että hammas on haljennut syvältä ja  tutkivat puudutuksen avulla tarkemmin ja tulivat siihen tulokseen , että hammas on pakko poistaa. Sain valita että joko poistetaan hetí tai varataan uusi aika. Valitsi heti poiston, koska odotus olisi tiennyt vain lisää vaivaa ja uutta reissua.
Tässä vaiheessa pyysin saada ottaa pari siripiriä ettei verensokerit laske liikaa kun hampaanpoiston jälkeen ei voi muutamaan tuntiin syödä. Sain myös "puoli kahvikupillista" antibiootteja, ettei poistokuoppaan tule tulehdusta.
Lisää puudutetta ja lupaus, että ei tunnu kipua. Hoitaja pyysi ajattelemaan mukavia asioita kuten ruotsalaisia uusia perunoita. Hampaan siruset vaan lenteli kun tulehtuneet juuret väännettiin pois.
Tuo hammashan on ollut mulla ongelma jo vuosikausia, mutta tarkastuksissa siitä ei ole löytynyt mitään vikaa, vaikka olen valitellut vihlomista ja jomotusta. Viimeksi viime talvena se kuvattiin eikä mitään vikaa löytynyt. Nyt hammaslääkäri sanoi, että se oli pahasti tulehtunut. Harsotuppo hampaiden välissä ja verinoro suupielestä valuen tulin kotiin. Sain mukaan kirjalliset ohjeet ja kehoituksen olla tekemättä kotitöitä.
Vähän on jomotusta ja ehkä illalla otan särkylääkkeen, niin saan yön nukuttua. Kylmää piimää vadelmahillon kanssa olen jo syönyt. Jäätelöäkin on pieni rasia pakastimessa, mutta se ei nyt oikein maistu. Suolaista tekisi mieli, mutta kuumaa pitänee vielä välttää koska verta tihkuttaa edelleen.

6 kommenttia:

 1. Uh huh. Voi kärsimystäsi. Hyvä on että paha hammas on poistettu. Se vaan on niin, että hammaslekurit haluu viimeseen asti paikata ja kuvata hammasta, että saa rahastaa sillä kaiken pois. Onneksi sait heti ajan, tuosta olis voinu tulla vaikka miten vakava riesa jos tulehdus olis levinny. Pidä nyt hyvin puhtaana ja jos kolo on vielä päivän isona niin tuppoa vaan puret. JÄks.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olenkin ollut vähän harmissani kun ei siitä hampaasta ole löytynyt vikaa, vaikka on vaivannut. Nuo ylähampaiden juurethan on aika lähellä aivoja ja siksi tulehdukset voi olla vakavia.
   Otin äsken parasetamolia ja just huomasin, että hammasta/juuren kohtaa ei jomottele yhtään. Aika jännä tunne.

   Poista
 2. Voi ei mikä päivä sulla on ollut! No mutta pääasia, että se hammas on nyt poissa eikä kiusaa sua enää. Suussa onneksi haavat ym. paranee äkkiä. Parin päivän päästä hammaskipu on enää ikävä muisto. Nythän voit tehdä käsitöitä hyvällä mielellä, kun kotityöt on kielletty ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi kaikki toimi hyvin ja nopeasti. Sain yön nukuttua hyvin kun olin ottanut yhden särkypillerin. Nyt vähän jomottelee ja taidan taas ottaa särkylääkettä, niin pystyy keskittymään vaikka käsitöihin. :)

   Poista
 3. Voi ei! Hammasvaivat on ikäviä.
  Pikaista toipumista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Omppumato. Vielä välillä jomottelee eikä uskalla syödä mitään kovaa, mutta eiköhän se vähitellen helpotu.

   Poista