maanantai 25. huhtikuuta 2016

Voiko hiiva pilaantua

Ostin tänään Kampissa käydessä palan hiivaa simaa varten. Kotona totesin, että hiiva on oudon tummaa väriltään, haisee pistävälle ja maistuu pahalle. Testasin hiivan elossa olemista laittamalla lasiin simavettä ja nokareen hiivaa. Toiseen lasiin laitoin hiivan seuraksi hienoa sokeria ja tipan vettä. Tunnin-parin odottelun jälkeen ei kummassakaan lasissa näkynyt mitään käymiseen vivahtavaa.

Tähän asti hiiva on aina ollut vaalean harmaata ja tuoksu ollut miellyttävä, samoin maku. Käyminen on myös näkynyt nopeasti kun hiivaa on sekoittanut sokeriseen nesteeseen. Tässä on samanlainen pistävä tuoksu kuin jokunen aika sitten siinä ensimmäisessä taikinanjuuressa, jonka sain Kio:lta. 

Laitoin palautetta hiivan valmistajalle. Saapa nähdä tuleeko sieltä mitään vastausta. Pitää huomenna viedä loput hiivat kauppaan takaisin ja pyytää kauppiasta tarkistamaan muut hiivapalat jos vaikka koko erä on pilalla.

Yhdessä kaupassa ei muuten ollut lainkaan tuorehiivaa myynnissä. Tuli mieleen, että onko sielläkin ollut pilaantunutta hiivaa ja siksi kaikki hiiva poistettu. Hm.

Jos siis simanne ei lähde käymään, niin vika saattaa olla muuallakin kuin tekijässä.

4 kommenttia:

 1. En tiedä miten se pilaantuu. Mulla on joskus unohtunut hiiva jääkaappiin ja sehän on sitten kuivunut, halkeillut ja ollut tummaa.
  Monesti on sattunut kaupassa hiivaa etsivä ihminen kohdalle, eivät osaa etsiä kylmähyllystä. Joskus se onkin aika sivussa, yhdessä kaupassa on laitettu erillinen näkyvä kyltti HIIVA.

  VastaaPoista
 2. Kuivunutta hiivaa olen useinkin käyttänyt ja se on toiminut ihan hyvin, samoin pakastettu, mutta aina tuoksu on ollut miellyttävä.

  Monessa kaupassa olen nähnyt tuorehiivan maitohyllyssä.

  Valmistajan mukaan "Hiivasolut ovat osittain hajoamassa, jonka havaitsee pistävästä hajusta ja tummasta väristä.
  Pistävä haju on peräisin hiivan pilkkoutuvasta proteiinista.
  Jokin tekijä on aiheuttanut hiivan ennenaikaisen vanhentumisen"

  Lisäksi "parasta ennen päiväys on 28 päivää (neljä viikkoa) pakkausajankohdasta.
  Hiiva kannattaa pakastaa mahdollisimman tuoreena eli silla pitäisi olla vielä reilusti aikaa päiväykseen. Hiivapala säilyy pakastettuna noin vuoden."

  Kävin tänään ostokaupassa ja tarkistin hiivatilanteen. Oli uudemmat hiivat nyt hyllyssä. Jos/kun löytyy tosi tuoretta hiivaa joskus, niin pitää ostaa ja pakastaa sitä. Nythän minä laitoin kuivahiivaa simaan ja hyvin lähti käymään silläkin.

  VastaaPoista
 3. Kiitos, samoin sinulle!

  VastaaPoista