maanantai 28. maaliskuuta 2016

Ruiskakkaroita

Sain lauantaina KIO:lta uuden hapanleipäjuuren ja tein uuden yrityksen leipoa ruisleipää. Juuri oli kivasti kuplivaa ja tuoksui mukavasti käyneelle.

Illalla lisäsin juureen vähän vettä ja jauhoja ja odottelin kuplimista. Piti vähän lämmittää astiaa ennen kuin käyminen lähti vauhtiin.

Eilen päivällä (nyt on jo yli puolen yön) sitten tein varsinaisen taikinan. Ruisjauhoja oli pussinpohjalla ja sen mukaan tein taikinan. Laitoin kippoon juurta, jauhot ja vettä ja sekoitin sekä vähän vaivasin. Suolaa muistin laittaa vasta kun taikina oli ollut jo hetken kohoamassa.
Odottelin tuntikaupalla eikä taikina näyttänyt kohoavan. Luulin jo taas epäonnistuneeni sen kanssa. Illalla kokeilin sitten kuitenkin vähän vaivata taikinaa ja sehän olikin kohonnut, en vaan ollut huomannut sitä. Niinpä pyörittelin taikinan neljäksi kakkaraksi. En luottanut, että olisin osannut paistaa ison leivän sopivan kypsäksi.

Paistoin leipäsiä ensin 250 asteessa 10 minuuttia ja sitten 200 asteessa jotain 10-15 minuuttia. Laitoin sitten lämpöä vielä pienemmälle ja annoin vielä olla hetken aikaa. Leipäset kohosivat ja pyöristyivät kauniisti uunissa.

Oikein  hyviltä ja rukiisilta leipäset maistuivat. Tosin sisusta tuntui aika tiiviiltä ja mietin, että olisiko pitänyt antaa pellillä kohota enemmän aikaa ennen paistamista. Suolaakin olisi saanut olla reilummin.
Osan juuresta laitoin pakastimeen. Katsotaanpa sitten, miten pakastetusta juuresta saa leivottua. Osa juurta on astiassa ja sitä "ruokin" kun saan ostettua lisää ruisjauhoja.

Kiva kokemus kaikkiaan, mutta ei nämä mitään pikasämpylöitä ole vaan juuren käynnistäminen ja taikinan kohotus vaatii oman aikansa.

Kiitos KIO juuresta!
10 kommenttia:

 1. Herkullisen näköisä leipäsiä! Pitääpä kokeilla joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kyllä kokeilla. Leivän tuoksu ja lämmin leipä tuo ihan oman tunnelmansa.

   Poista
 2. en osaa vielä tunnistaa käsikopelolla milloin on riittävästi noussut, henkimaailman hommia :) uunissa ei nouse, jos on ylinoussut eikä nouse jos on liian vähän noussut. Pitää olla sopivasti ;) mut hyvä et maku oli hyvä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus tulee myös kohokuorista eli akka on jäänyt kuoren alle ja se on jotenkin huonon leipojan merkki.

   Poista
 3. mä meinaan seuraavaksi tehdä tosta kirjasta ihan just perusruisleipää (ilman suolaa J:lle), toivon et tulee sopivan jämäkkää, ettei murusta eikä irtoa liian isoja palasia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruisleivän kanttipalaahan ennen annettiin pikkulapselle mutusteltavaksi.

   Poista
 4. Oi oi ja voi ja lämmin ruisleipä! Mitäs sitä muuta tarttee että akka tiellä pysyy:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juups. Kyllä noita syömällä hengissä pysyy.
   Mistähän syystä jotenkin ruisleipä on muka parempaa kuin ruispuuro. Samat aineet kuitenkin.

   Poista
 5. Aaah varmasti tosi maukkaita sämpylöitä. Mikä sen paremaa kuin tuore lämpöinen leipä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on. Ja rasva valuu suupielistä noita syödessä.

   Poista